100% Duunari

Oma valokuva
kirjoittaja on ahtaaja, AY-aktiivi, sosialidemokraatti, vapaa-ajattelija, kuntapoliitikko Helsingissä ja perheenisä eli stadilainen Duunari

1.9.2015

Lisääkö vapautuvat aukioloajat kaupan liikevaihtoa?

Suomalaisilla on edelleen suunnilleen sama määrä rahaa käytössä kuin ennenkin.

Aukioloaikojen vapautus kun ei vaan lisää ostovoimaa ollenkaan.

Seikka mihin vapautuvat aukioloajat vaikuttavat, on kaupan sisäiseen kilpailutilanteeseen. Niillä kaupanalan yrityksillä, joilla on runsaasti henkilökuntaa, voivat helpommin hyödyntää pyhä- ja yöaukioloa. Pienillä yrityksillä ei riitä resurssit pitää yritystä pidempään tai jatkuvasti auki. Isojen ketjujen kilpailutilanne paranee suhteessa pieniin yrityksiin. Voimakkainta keskittyminen tulee olemaan erikoiskaupan alalla kuten vaatekauppa, huonekalu- ja elektroniikkakauppa jne.
Tällä toiminnallaan hallitus tulee tappamaan pieniä yrityksiä ja samalla kaupan alalla toiminta keskittyy yhä edelleen. Kilpailu tulee vähentymään ja yhä useampi kaupan sektori muuttuu harvan ison toimijan temmellyskentäksi. Mitä vähemmän kilpailua, sitä todennäköisempää on, että hinnat nousevat ja kuluttajat maksavat tämän kehityksen lompakostaan.

Iso kiitos vaan hallitukselle, joka ei näytä välittävän tai edes osaavan hoitaa taloudellisia asioita.

Toinen seikka on työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen. Kaupan alalla on työtekijöinä paljon äitejä ja isiä. Yötä päivää pitäisi olla pienellä palkalla, säännöllisen epäsäännöllisillä työajoilla ja pätkätöissä vailla takuuta tulevasta leivästä päivystämässä liikkeessä. Ole siinä sitten läsnä perheessä.

Entäpäs sitten ne lapset?  Kuka heistä huolehtii?

Eikä se ole vain lapsiperheen ongelma. Se on jokaiselle veronmaksajalle kuuluva asia.
Tämän on pääministerikin veroja kierrellessään unohtanut.  Duunarin ongelmat  ei häntä kosketa.
Hallitus aikoessaan vapauttaa kaupan aukioloajat aikoo samalla siirtää vastuita ja kustannuksia kunnille. Kun pyhä-, ilta- ja yötyö lisääntyvät, tarvitaan yhä lisää päivähoitopaikkoja, jotka ovat auki läpi vuorokauden. Tarvitaan siis lisää henkilökuntaa päivähoitopuolelle, samaan aikaan kun kunnilta vaaditaan leikkauksia. Nämä kustannukset tulevat kuntien, eli meidän kuntalaisten veronmaksajien kustannettavaksi. On väärin, että kaupanalan vapautuksen kustannukset sälytetään veronmaksajille. Jotta kunnille lankeava lasku kohdistuisi sinne, kenelle se kuuluu, on kaupanalan oltava valmis korvaamaan kunnille syntyvät ylimääräiset kustannukset.

Hallituksen ja etenkin Kokoomuksen ideologiset valinnat osoittavat, että hallituksen taloudellinen osaaminen on puutteellista ja yrityspuolen opit ovat kansantaloudelle ja suomalaisille turmiollisia.


ei kovin innoissaan,
Jape

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti