100% Duunari

Oma valokuva
kirjoittaja on ahtaaja, AY-aktiivi, sosialidemokraatti, vapaa-ajattelija, kuntapoliitikko Helsingissä ja perheenisä eli stadilainen Duunari

13.4.2016

Hallituksen hullut päivät

Ajattelin kirjoittaa pätkän verran sotesta, valinnanvapaudesta,  oleskeluluvista ja työllistämisestä.

Käsittääkseni hallituksen tulevassa sote-mallissa olisi valinnanvapaus kansalaisille valita yksityisten tai julkisten sote-palvelujen välillä. Mitäs se sitten vaikuttaa yhteiskuntaan?

 No, kun julkisia sote-palveluita ei kehitetä, vaan niiltä päinvastoin leikataan resursseja ne ruuhkautuvat ja niiden kyky palvella kansalaista rapautuu. Samaan aikaan kansalaisille tuodaan mahdollisuus valita yksityisten ja julkisten välillä. Valtio siis tukee sote -palveluiden käyttöä verovaroin, eli valitessaan yksityisen kansalaiset siirtävät työllä ja tuskalla kerätytveroeurot yksityisen firman tilille. Suurin osa isoista terveysfirmoista on nykyisin kansainvälisessä omistuksessa. Nämä terveysfirmat harrastavat agressiivista verosuunnittelua (lue veronkiertoa) hyödyntäen mm. siirtohinnoittelua ja veroparatiiseja(vrt.panama-sotku). No aiemmin on jo todettu, että hallituksen ministereillä on omat lehmät ojassa verosuunnittelun osalta.

 Käytännössä valinanvapaudella me siirrämme maksamamme verot yksityisille firmoille ja veroparatiiseihin. Kaikki tuo raha poistuu Suomen kansantaloudesta todennäköisesti pysyvästi, eikä enää kierrä investointeina tai veroina Suomessa.

 Samaan aikaan, kun hallitus etsii kuumeisesti säästöjä ministeriöiden menoista valtio syytää miljoonien veroeurot yksityisille terveyspalveluyrityksille, jotka ovat ulkomaisen pääoman hallussa ja maksavat vain vähän, jos lainkaan veroja Suomeen. Valtionhallinto ostaa yli 60 miljoonalla eurolla työterveyshuoltoa noin 100 000 työntekijälleen ympäri maata. 

Mieleeni nouseekin kysymys. 

Onko Kokoomuksen, joka asiaa hallituksessa aina kriisiin asti on ajanut ja ajaa edelleen talouspoliittinen osaaminen todellakin näin olematonta kuin miltä se vaikuttaa?

 Toinen vaihtoehto näyttäisi oleva, että tämä Suomen taloutta rapauttava toiminta on tietoista ja tarkoituksellista. Ottaen huomioon, että kokoomus kaipaa palveluseteleitä, joilla kansalaiset voisivat ostaa terveyspalvelunsa, miltä tahansa yksityiseltä taholta. Terveyssetelit siis rahoitetaan meidän maksamin verovaroin ja sitten me kannamme ne Suomessa toimiville kansainvälisille terveysfirmoille, jotka eivät maksa veroja Suomeen. Eli Kokooomuksen ehdottama terveyssetelimalli siirtäisi suomalaisilta keräämät verovarat kansainvälisille verokiertoa harjoittaville terveysyrityksille. Kokoomus tietää mitä se on ehdottanut. 

Onko siis kokoomuksen tarkoituksin siirtää suomalaisten verovarat monikansallisille veronkiertäjille?

 Eilen hallitus kertoi innoissaan, että Suomeen voi ostaa oleskeluluvan. Hinta olisi noin 500.000€. Eipä sieltä työväkeä tänne haalita moisella. Esim. rikollisia ja muita hämärämiehiä tämä voisi kiinnostaa. 

Yrittäjille luvattiin tukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Hyvä niin. Työttömyysturvan muuttaminen starttirahaksi on myös ihan pohdinnan arvoinen asia.Työttömille työnhakijoille kaavaillaan myös uutta ”työnäytepalvelua.” Työnäytepalvelu tarkoittaisi lyhytkestoista työskentelyä työnantajan tehtävissä. Se ei perustuisi työsuhteeseen ja olisi työttömälle vapaaehtoinen. Kuinkahan kauan olisi vapaaehtoista? Tarkoituksena olisi osoittaa, millaista osaamista työttömällä on. ”Osaamisen voi näyttää ilman että sitoudutaan vielä mihinkään”, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ilmoitti. Helkkari, ei työsuhdeturvaa, ei palkkaa? Ei eläkettä? Ei vakuutuksia?`Ei kertynyttä työuraa työttömyysturvan tai eläkkeen kannalta? Ja ilman ehtoja, kun ei ole työsuhde?

 Työttömille hallitus tarjoaa kuulemma lisää keppiä sitten ensi viikolla. Luvassa on kuulemma työssäkäyntialueen laajennuksia, ammattisuojan leikkauksia tai poistoja jne. 

 Ajatteleppa, että olet Oulussa asuva Nokian insinööri ja saat potkut YT:iden päätyteeksi. Seuraavalla viikolla sitten vaikkapa Jyväskylään osa-aikaiseksi R-kioskin myyjäksi pari aamua ja iltaa viikossa. Tosi kiva. Ööö, ei ole. Joku tolkku kerjätessäkin hallitus. Ihminen tarvitsee sopeutumisaikaa muutokseen. 

Hulluilta tuntuvat nuo ministerien ajatukset, vai?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti