100% Duunari

Oma valokuva
kirjoittaja on ahtaaja, AY-aktiivi, sosialidemokraatti, vapaa-ajattelija, kuntapoliitikko Helsingissä ja perheenisä eli stadilainen Duunari

9.9.2015

Suomi kuntoon?

Maamme hallituksen, tuttavallisemmin SSS:n uusin hölmöily tuhoaa talouskasvua toteutuessaan. Teollisuuteen tulisi kaksi pakollista seisokkipäivää. Tehtaiden alasajoja ja käynnistyksiä kaksi lisää. Tämä tarkoittaisi yhteensä kymmenen päivän menetystä. Kallista pelleilyä, vai mitä? 
Juuri kun oli uutisoitu ulkomaan kauppataseen kääntymisestä ylijäämäiseksi. Tammi-heinäkuu oli 500 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kun viime vuonna samaan aikaan Suomesta virtasi rahaa ulos 1500 miljoonaa euroa. Tuohan on kuin kahden miljardin hyppäys.

 Julkisella sektorilla on pidempien vapaiden osalta todettava se, että ne ovat aiempien mitättömien palkkaratkaisujen osia. Kuntatyönantajat ovat halunneet säästää rahaa ja antaneet sijaan vapaata. Nyt hallitus tekee uskomattoman puhalluksen ja ottaa kuntien ja valtion työntekijöiden taskuista ja laittaa ne yksityisten firmojen osakkeenomistajien taskuun. 

Sairaslomaleikkaus on myös mielestäni aivan päätön. Sairauspoissaolot pitenevät, kun yhtä päivää ei maksa vaivaa pitää. Työntekijät itse eivät työkyvyttömyyttään arvioi, mutta ensin ollaan flunssaisena töissä ja sitten saadaan esim. keuhkokuume tai muu vakavampi tauti. Sairauspoissaolot pitenevät tätä kautta. Ja taas törsätään.

Ylityökorvausten leikkaus tulee vaikeuttamaan esim ulkomaankauppaa. Timo Soini ei tätä ilmeisesti ymmärrä, kun ei ole IS:n haastattelun mukaan moisesta huolissaan, ettei pelkillä perustunneilla ainakaan satama pyöri. Ahtaaja työskentelee joka neljäs lauantai normaalityöaikana. Tämä noin 25% työntekijöistä ei riitä työnantajalle työvoimaksi. Tilapäistyövoiman käyttö ei ole loppumaton ratkaisu tähän. Työntekijöiden määrän lisääminen ei auta, jos liikevaihto ei kasva. Hallituksen esitys muuttaisi lauantaina esim. Vuosaaren satamassa ylityönä tehtävän työn palkan 25%:lla korotetuksi. Mitäpä luulet kuinka moni on valmis pidentämään työviikkoaan 20%-30% tuolla korvauksella. Tehdään maanantaina aamuvuorossa? Onkohan hallituksen ministereillä käsitystä paljonko rahtialuksen odotuttaminen maksaa?
 
Entäpä ne "parannukset"? Mitkä parannukset? Työterveyshuolto 6kk potkujen jälkeen. Kun useilla työpaikoilla työterveyshuolto kattaa vain lakisääteiset minimit, eli pakolliset työhöntulo- ja määräaikaistarkastukset, niin mitä tämä tarkoittaa. Ei yhtään mitään?
Potkut saavalle pitää järjestää tai ehkä vain maksaa jonkinlainen valmennus työnhakuun ja kouluttajille kuukauden palkkaa vastaava summa. Eikös TE-toimistosta näitä työnhakukursseja ole löytynyt tähänkin asti. Aiemmin on jo tullut mahdolliseksi hakea töitä irtisanomisajalla jne. Missä on ne PARANNUKSET?

Sopimisoikeuden rajoittaminen on aihe josta taidan kirjoittaa ihan erikseen lähiaikoina.

JapeEi kommentteja:

Lähetä kommentti