100% Duunari

Oma valokuva
kirjoittaja on ahtaaja, AY-aktiivi, sosialidemokraatti, vapaa-ajattelija, kuntapoliitikko Helsingissä ja perheenisä eli stadilainen Duunari

14.5.2016

Yksityistämisen riemua vaikka ympäristön hinnalla

Viime keskiviikkona oli mainostelevision uutisissa juttua maan hallituksen suunnitelmista yksityistää Ekokem.

Mietitäänpä hetki.

 Ekokemillähän on monopoliasema Suomessa.  Suomen kokoisessa maassa ongelmajätettä syntyy vain tietty määrä, joten kilpailevaa laitosta tuskin kukaan rakentaisi. Näin ollen ei kilpailuakaan syntyisi. Jos Ekokem yksityistetään, niin todennäköisesti hinnat tulevat nousemaan rajusti.
Tästä kasaantuva lasku lankeaa suomalaisille yrityksille ja kunnille maksettavaksi ja sitä kautta lopulta myös veronmaksajille.
 Nousevat jätekustannukset heikentävät Suomessa toimivien yritysten kilpailuasemaa, jota on pyritty ainakin puheiden mukaan parantaa. Työntekijöitä painostaen ja järjestökentän tehtäviinkin sotkeutuen.

 On kokonaan toinen kysymys johtaisiko nousevat jätekustannukset yhä useammin houkutukseen rikkoa lakia ongelmajätteiden kierrätyksestä ja sitä kautta ympäristörikoksiin.

 En tiedä ottavatko ulkomaiset yhtiöt esim. Ruotsissa vastaa Suomesta tulevia ongelmajätteitä. Ja jos ottavat, niin mitkä ovat kustannukset? Veikkaisin niiden olevan korkeammat kuin nykyiset Ekokemin hinnat. Lopputuloksena hallituksen suunnitelmista olisi siis kustannusten nousu ja mahdollisesti houkutus dumpata myrkkyjä ja muita ongelmajätteitä luontoon kasvaisi.

 Yksityistämisinnossaan hallitus on taaskin tekemässä oikein kunnon munausta.
Eikö yksityistämismunauksista ole mitään opittu?

Espoon sähköstä? Digitasta?  Carunasta?

"Hiukkasen" Sipilöintiin, Stubbidismiin ja Päin Berneriä menemisestä hattuuntuneena,

JapeEi kommentteja:

Lähetä kommentti