100% Duunari

Oma kuva
kirjoittaja on ahtaaja, AY-aktiivi, sosialidemokraatti, vapaa-ajattelija, kuntapoliitikko Helsingissä ja perheenisä eli stadilainen Duunari

11.2.2014

Terveisiä Etelärannasta


Etelä-Suomen sanomien haastattelusta luin, että Ek:n Laatunen haluaa kevään eläkeneuvotteluissa tukkia eläkejärjestelmän vuotokohdat ja karsia kaikki rönsyt pois. Varhaiseläkereittejä ei pidä luoda, vaikka ikärajoja nostetaan. Erilaiset perhevapaat ja muut työstä poissaolot pitää hoitaa muulla sosiaaliturvalla kuin eläkkeillä.

Tarkoittaako tämä sitä, että yritysjohtajien varhaiseläkkeet poistetaan EK:n toimesta?
Muita varhaiseläkkeitä ei tämän vuoden jälkeen ole, kun 1952 syntyneet täyttävät ensi vuonna 63vuotta!
Kylläpä nousisi eläköitymisikä, joka on tällä hetkellä noin 60,9 vuotta. Eläkeneuvottelujen tavoitteenahan kai voisi pitää tämän luvun nousua 62,4 vuoteen.

Hyvä Laatunen! Juuri näin. Ja ne perhevapaathan meillä hoidetaan jo nytkin sosiaaliturvalla.

Lisäksi hän totesi, että lähtökohtana on se, että palataan työeläkejärjestelmän luomisen lähtökohtiin. Eläke on tarkoitettu vanhuuden ja työkyvyttömyyden turvaksi työssä olemalla.

???!!   Alkuosa oli selvää: eläke on tarkoitettu vanhuuden turvaksi, tästä olen samaa mieltä. Mutta mitä tarkoittaa työkyvyttömyyden turvaksi työssä olemalla? Työkyvytön työssä? vai tee työtä kunnes olet työkyvytön? 

Mitäpä jo eläkeneuvotteluissa keskityttäisiin työuran pdentämiseen eläkeiän nostopuheiden sijaan.
Keskimääräinen työuran pituus on tällä hetkellä 36 vuoden paikkeilla. Paljonko tuskaa helpottaisi 38 vuotta? tai 40? Nuorisotakuulla yritetään auttaa pidentymistä jo nyt alkupäästä, työllistämällä yritykset ja niiden omistajat(!) voisivat jatkaa niitä keskeltä. Mitä loppupäähän tulee pohdinnan kohteena tulisi olla työelämän laatu. Ei ajeta ihmisiä rikki! Vanhuuseläkkeelle ei jäädä alle 63-vuotiaana, työkyvyttömyyseläkkeelle kylläkin.
Työsuojelu ja työssäjaksaminen pitäisi ymmärtää yhteiskuntaa ja yrityksiä tukevana toimena eikä turhana kulueränä tilinpäätöksessä.

Olen myös ollut huolissani siitä, miten ostovoimaa leikkavat olemattomat palkankorotukset vaikuttavat kuluttajien luottamukseen omaan talouteensa. Tää kautta vaikutus on myös työllisyyteen ja verokertymiin. Mielestäni Laatunen näkemys on, että hänen mielestään vain suurilla yrityksillä joilla kirstun pohjalla on millä mällätä on oikeus toimia, kun hän haluaa jäädyttää ansiokehityksen ja sitä kautta pienten yritysten sisämarkkinat vuosiksi eteenpäin. 

Jape

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti